The cabin is inspired by the classic motif of snowbound cabins, were only the roof protrudes through the snow.

Cabin Vindheim is situated deep into the forest, in the alpine landscape close to Lillehammer / Norway.

The cabin is inspired by the classic motif of snowbound cabins. When snow covers the structure the division between architecture and nature becomes blurred, and the roof becomes a man-made slope for ski jumping, toboggan runs and other snow-based activities.

In spite of a compact floor plan (55m2) the cabin is spatially rich and generous due to the sloping roof and the various uplifts. From the main bedroom and the mezzanine you can even gaze up at the stars and enjoy the northern light, while lying in bed. When resting in the cabin’s bedroom, a large 4m-long window creates the impression of sleeping above the treetops and underneath the stars.

The building, which is composed of a large living room, a bedroom, a ski preparation room and a small annex with a utility room, is clad in black-stained ore pine. The interior is lighter, fully covered in waxed poplar veneer. The uninterrupted ceiling connects all of the rooms.

Team: Matre Aasarød / Berta Gaztelu / Joana Branco / Kurt Breitenstein

Photo: Rasmus Norlander / Top slider: Private

Plan + Sections

Bedroom / Entrance and door to annex

The flip up roof enable you to gaze up at the stars and observe the northern light while lying in bed.

Annex and kitchen / Livingroom

Flip up roofs

Entrance / Annex / Kitchen window

As the gables are extended all the way to the ground, the cabin transforms from being a small house to becoming a part of the winter landscape.

Exterior / Sauna (Photo: Einar Elton)

Private photo (Summertime photo shoot and more interior shots are scheduled for June 2016)

Kitchen shelf (Photo: Einar Elton)

Roof / Ladder (Photo: Einar Elton)

Bedroom skylight (Photo: Einar Elton)

Entrance (Photo: Einar Elton)

Sketch models