The Vertical Boathouse is placed in Årdal, the breaking point between Norways largest fjord and the massive mountain range of Jotunheimen.

The project is a seaside pavilion next to the city centre. 

The building is designed as a simple boathouse with a large roof cantilevering above to the fjord. The boathouse extends along the marina and finally shifts into a vertical museum towards the mountain range of Jotunheimen. 

The pavilion contains a public sauna, wardrobes and toilets, flexible exhibition rooms and a vertical museum with panoramic lookout points towards the fjord and the nearby mountains.

The building is designed as a CLT construction, with black stained pine exterior and a shiny, aluminum roof.

 

TEAM: Håkon Matre Aasarød, Magnus Kvalheim, Beate Bjørnerud and Anna Forslöw

 

http://vardehaugen.no/wp-content/uploads/2021/03/Ardal_Landscape_04_PLAN.jpg http://vardehaugen.no/wp-content/uploads/2021/03/Ardal_Landscape_08_sit.jpg

The boathouse extends along the marina and finally shifts into a vertical museum.

http://vardehaugen.no/wp-content/uploads/2021/03/Ardal_Landscape_02.jpg

Sauna at the seaside.

http://vardehaugen.no/wp-content/uploads/2021/03/Ardal_Landscape_01.jpg

Public toilets.

http://vardehaugen.no/wp-content/uploads/2021/03/Ardal_Icon.jpg

The building contained a panoramic sauna, public toilets, flexible exhibition rooms and a vertical museum.

http://vardehaugen.no/wp-content/uploads/2021/03/Ardal_Portrait_01.jpg
http://vardehaugen.no/wp-content/uploads/2021/03/Ardal_Landscape_09_sit.jpg